Історія спортивного покеру

15 Тра 2020г

Вік покеру нараховує більш ніж 500 років. Перші згадки про гру відносяться до записів 16 століття. Прабатьками гри можуть вважатися багато європейських карткові ігри: Primero в Італії, Brag в Англії, Pochen в Німеччині, Poque в Франції. У своєму нинішньому вигляді покер був сформований в США в середині XIX століття. Звідки в 1870 році і був привезений до Європи полковником Робертом Шенком, послом США в Ангілі.

У 1872 році Роберт Шенк склав і написав перший звід правил. Зараз покер, одна з найбільш поширених і популярних карткових ігор, в нього грають як чоловіки, так і жінки.

Спортивний покер – інтелектуальна гра, в якій гравці змагаються в умінні прораховувати комбінації, ймовірності результату, правильно вибирати стратегію, оцінювати тактику суперника.

У 1970 році в Лас-Вегасі відбувся перший турнір з покеру серед професіоналів World Series of Poker. Його організатором став Джек Бініон – великий любитель покеру, який запросив на нього шість кращих гравців по покеру США, щоб виявити найсильнішого. Протягом тижня вони змагалися в різних видах гри. Турнір викликав небувалий інтерес серед глядачів, та й охочих брати участь в таких змаганнях в подальшому було досить багато.
З тих пір прийнято рішення такі турніри проводити щорічно.

World Series of Poker досі вважається найбільшим турніром з покеру. Також існує ще 3 основних організацій: Poker Tournament Directors Association (Асоціація директорів турнірів з покеру), European Poker Sports Association (Європейська асоціація спортивного покеру) і Ladies Poker Association (Жіноча покеру асоціація). Інтерес глядачів до гри збільшується з кожним роком.

Крім цих світових організацій, в країнах, де покер визнаний офіційним видом спорту, існують місцеві федерації.

В Україні спортивний покер був визнаний офіційним видом спорту 16 серпня 2018 року.

Багато українських покер-спортсмени вже стали мільйонерами – 13 осіб за свою кар’єру в покері вже подолали позначку в 1 мільйон доларів призових.

Самий везучий український покер-спортсмен, Євген Качалов, встиг заробити за кар’єру $ 9 235 296 – цілий статок. На другому місці – Євген Тимошенко, який виграв у покер $ 7 684 950. Трійку успішних українських гравців замикає Олексій Хорошенін з $ 3 581 957. Також в п’ятірці топ-спортсменів – Артем Металіді з $ 3 402 682 призових і Гарік Ярошевський з $ 3 133 596.